Lea, vastaava perheohjaaja

Lea, vastaava perheohjaaja

Tulin noin 12 vuotta sitten töihin Paasikiven nuorisokylään. Havaitsin heti alussa kyläyhteisön arjessa vallitsevan lämpimän ilmapiirin lasten ja aikuisten kesken. Useat työntekijät olivat työskennelleet kylässä kymmeniäkin vuosia, ja sain mahdollisuuden tehdä heidän kanssaan tätä arvokasta työtä.

Kylän luonnonkaunis pihapiiri teki minuun vaikutuksen. Lapsilla oli tilaa touhuta ulkona turvallisesti kaikkina vuodenaikoina. Kesäpaikka Rusutjärven rannalla tarjosi lapsille mahdollisuuden nauttia vapaa-ajasta yhdessä aikuisten kanssa. Minulla on siellä vietetyistä ajoista monia mukavia muistoja ja kohtaamisia. Kesät ovat mielestäni hienointa aikaa Paasikivessä. Lukemattomat omenapuut, marjapensaat, kukat ja lintujen laulu ovat terapeuttisia niin lapsille kuin aikuisillekin ja vain pienen kävelymatkan päässä keskustan palveluista. Paasikiven nuorisokylä on kuin vehmas keidas keskellä tiiviisti asutettua Keravaa.

Vuosien varrelta on paljon muisteltavaa. Lasten asettuminen Paasikiven nuorisokylään ja itsenäistymisen vaiheet ovat olleet mieleenpainuvia hetkiä. Omahoitajuussuhteet ovat ikimuistoisia, ja entisten lasten vierailut ovat olleet kohokohtia urallani. On ollut koskettavaa jutella siitä, miten aikuistuneet nuoret ovat kylässä asumisen vuodet kokeneet. Yhteisiä muistoja olemme käyneet läpi itkien ja nauraen. Se on ollut hienoa.

Paasikiven nuorisokylä on uudistanut palveluitaan yhteiskunnan, lasten ja perheiden tarpeiden muuttumisen myötä. Perheet ovat aina olleet tärkeitä yhteistyökumppaneita. Paasikiven nuorisokylä on tehnyt tiivistä yhteistyötä lasten vanhempien ja lähiverkoston kanssa aiemminkin. Perhekuntoutus ja erilaiset perhetyön muodot sopivat luontevasti osaksi perinteikästä Paasikiven nuorisokylän yhteisön elämää. Lasten ja heidän perheidensä hyvinvointi on meille tärkeä asia.

Iloitsen työstä tässä ainutlaatuisen perinteikkäässä, uudistusmyönteisessä ja voittoa tavoittelemattomassa yhteisössä.